LEGEA DĂRII ÎN PLATĂ, LIBERTATE ȘI NU SUBJUGARE?


Astăzi, 13 mai a intrat in vigoare Legea cu nr. 77/2016, care prin conținutul ei oferă șansă consumatorilor de a se elibera, după circa 10 ani, de contractele abuzive și de adeziune cu anumite instituții bancare, fără a se aplica și creditelor încheiate prin programul ”Prima Casa”.

Prin această lege, practic, consumatorul poate să denunțe unilateral contractul încheiat în speță cu banca, printr-o obligație de dare în plata, transferându-se dreptul de proprietate al imobilului în favoarea instituției de credit și stingerea debitului înregistrat cu accesoriile aferente (dobânzi, penalități) fără a mai exista astfel costuri trecute prezente și viitoare. Consumatorul va trebui să îndeplinească în schimb niște condiții, respectiv creditul să nu depășească suma de 250.000 euro la momentul acordării iar creditul să fi fost garantat cu cel puțin un imobil cu destinația de locuință.

Trebuie să existe un echilibru între consumator și instituția de credit (banca, s.a.) iar în condițiile în care creditul devine prea oneros, împovărător, să se poată negocia dobânda și spezele bancare (comisioane, costuri neprevăzute, etc.).

Această lege va opri abuzurile de poziție dominantă ale unor instituții bancare și prin care dvs. puteți scăpa de acei bancheri care v-au înșelat cu ocazia încheierii contractelor de credit și să vă ofere o libertate a vieții  și nu o subjugare continua prin plata unor dobânzi excesive, comisioane abuzive, riscuri valutare, deprecierea monedei naționale și scăderea valorii pieței imobiliare precum și orice alte costuri  neprevăzute .

În cazul în care nu veți putea ajunge la o înțelegere cu creditorul, Instanța de fond va avea rolul principal în a vă negocia pe de o parte contractele iar pe de altă parte va stopa abuzurile de costuri excesive ale creditelor bancare luate precum și datoriile acumulate.

Răzvan-Constantin Murariu

și

Adina Murariu.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *